Hoito-ohjeet
Nahkavaatteiden hoito-ohje
Näin hoidat nahkavaatteita
Nahka ja nahkavaatteet ovat liittyneet ihmisten elämään ja pukeutumiseen historian aamuhämäristä lähtien. Nahka-asut ovat aina olleet arvostettuja materiaalinsa, kestävyytensä ja helppohoitoisuutensa vuoksi. Lisäksi nahka pitää tuulta, mutta kuitenkin se hengittää.
Huoleton nappanahka
Nahan muokkauksen, viimeistelyjen, värjäysten ja pukineen valmistustapojen kehittymisen myötä nahkapukineet ovat saaneet uutta ilmettä ja ovat entistä huolettomampia. Onkin sanottu, että nappa- eli pintanahkaisen asun parasta hoitoa on käyttö, joka pitää nahan pehmeänä ja taipuisana. Tahrat voi pyyhkäistä nappapinnasta kostealla kankaalla tai talouspaperilla pois.
Tuuleta
Kaikki nahkavaatteet pitävät tuuletuksesta. Varsinkin sateen puhdistama, vielä kostea ilma tekee hyvää nahkavaatteille niin kuin ihmisen ihollekin. Jos nahkavaate on päässyt kastumaan läpimäräksi se kuivataan kuten villaneule froteepyyhkeen päällä vaakatasossa, ettei se veny. Friitalan WaterFree- nahasta valmistetut pukineet sietävät pitkäaikaistakin sadetta.
Säilytä oikein
Kun nahkapukineita ei käytetä, ne säilyvät parhaiten muodossaan hyvän, tukevan vaateripustimen päällä väljässä tilassa. Nahkahousut ripustetaan lahkeista miestenhousuhenkariin.
Mokka pitää hoidosta
Mokkapinta ei hylji likaa yhtä tehokkaasti kuin nappanahka. Siksi on hyvä osata muutamia kotikonsteja, joilla käytössä tulleet pienet tahrat saa pois. Tahroihin voi varautua hankkimalla mokka-sprayn ja mokkakumin tai valkoisen pyyhekumin. Ennen käyttöä sprayta tulisi kokeilla johonkin näkymättömiin jäävään kohtaan. Kosteaksi sumutettua tahrakohtaa hangataan varoen esim. valkoisella kankaalla tai talouspaperilla. Aine ei saa liottaa väriä eikä jättää rengasta. Mokkanahasta irtoaa aina uutena jonkin verran irtonaista hiontanukkaa, joka voi tarttua vaatteisiin, mutta lähtee harjaamalla pois.
Harjaa mokkapintaa
Kaikki mokkapintaiset nahkapukimet piristyvät harjauksesta. Friitalan mokka-asujen mukana asiakas saa vaahtomuovisienen, joka käytössä sähköistyy harjausliikkeestä, ja imee tehokkaasti sekä pölyä, likaa että uudesta pukineesta lähtevää irtonaista hiontanukkaa. Uuden mokkapukineen suojaksi voi sumuttaa suoja-aineita, jotka tekevät pukineesta likaa ja kosteutta hylkivän. Erityisesti meikkejä ja ihon rasvaa helposti imevä kaulus sekä hihan-, taskun- ja lahkeidensuut kannattaa lisäsuojata. Rasvatahrat tulisi poistaa mahdollisimman pian vaikka paperinenäliinalla. Jos tahra ei lähde kokonaan pois, käsitellään kohta lisäksi mokkasprayllä. Aivan pienet rasvatahrat saattavat hävitä itsestään mokkanukan joukkoon. Huulipunatahra poistetaan kuten rasvatahrat. Mokkaturkit voi säilyttää kesän yli ilmavassa kotikomerossa tukevan, riittävän leveän vaateripustimen päällä, suojassa auringon valolta ja paahteelta.
Tahroista eroon
Jos mokkapukineen päälle saa onnettomuudekseen kuraryöpyn, on kosteus hyvä painella heti nenäliinaan tai talouspaperiin, mutta lika harjataan pois vasta kun vaate on kuiva, näin hiekka ei vahingoita mokkapintaa. Vaikeasti poistettavia tahroja ovat mm. maali-, veri- ja kuulakärkikynätahrat. Ne tulisi yrittää poistaa heti, sillä kuivuessaan ne syöpyvät nahkaan kiinni. Liimapintaisia nimi- tai muita tarroja ei pidä kiinnittää nahkapintaan. Kynsilakanpoistoaine ja tärpätti eivät lainkaan sovi nahkavaatteiden hoitoaineiksi.
Peruspuhdistus
Kun mokkavaate on kauttaaltaan peruspuhdistuksen tarpeessa, se viedään nahkavaatteiden puhdistuksen osaavaan pesulaan. Tällainen peruspuhdistus on nahkapukineelle suurempi rasitus kuin tekstiilivaatteelle.
HUOM. Kaikissa uusissa nappa- ja mokkanahoissa voi olla irtoväriä.Vältä kosketusta vaaleiden pintojen kanssa sekä valkoisten/vaaleiden vaatteiden käyttöä yhdessä uuden mokka/nappanahan kanssa kunnes nahka on hieman kulunut eikä vaaraa värjäytymisestä enää ole.
Nahkajalkineiden hoito-ohje
Pue ja riisu kenkä oikein.
Käytä aina kenkälusikkaa. Kenkää ei saisi runtata jalkaan laitettaessa eikä myöskään riisua jalasta toisen kengän avulla vetämällä. Kengän oikea pukeminen ja jalasta riisuminen kenkälusikan avulla estää kengän kulumista, kantakapin murtumista sekä pohjan irtoamista.
Hoida ja suojaa nahkakenkiä.
Puhdista kengät kurasta heti käytön jälkeen. Puhtaanapito pidentää nahkakenkien käyttöikää. Pohjan ja päällisen välinen reuna-alue kannattaa puhdistaa huolellisesti esimerkiksi käytetyllä hammasharjalla. –Kun väliin pääsee likaa, se tekee kosteudelle hyvät oltavat, eikä reuna pääse kuivahtamaan. Tämä voi johtaa lopulta pohjan repeämiseen tai irtoamiseen ennen aikojaan.
Lankkaa ja suojaa. Käytä nahkakengässä lankkia parin viikon välein sekä lankin päälle kosteussuojaa. Käytä kenkien väristä lankkia, ainakin mustaan kenkään aina mustaa lankkia.
Älä käytä mehiläisvahapohjaista kenkärasvaa liimapohjaisille kengille: Rasva saattaa irrottaa koko pohjan.
Lepo, kuivatus ja säilytys
Kenkäpareja olisi hyvä olla useammat. Silloin kengät pääsevät välillä tuulettumaan, lepäämään ja kuivahtamaan. Jos on mahdollista, ulkokengät voi välillä riisua työpaikalla. Samoja kenkiä ei kannata pitää peräkkäisinä päivinä.
Lepopäivinä oikeanlainen säilytys kasvattaa nahkakenkien käyttöikää entisestään. Tyypillinen virhe on, että kengät nököttävät kenkätelineessä tai eteisessä taittuneena pahimmillaan toisten kenkien alla. Taittuneena nahkaan painuu taitoksia.
Nahkakenkien sisälle olisi suositeltavaa laittaa lepolestit, kun ne eivät ole käytössä. Etenkin kausisäilytyksessä tämä olisi tärkeää.
–Lepolesti oikaisee kengän päällisen sekä pitää sen suorana. Jos sitä ei käytä, nahka altistuu herkemmin halkeamille.
Kenkien pitäisi saada kuivahtaa käytön välissä. Kuivumiseen olisi hyvä varata riittävästi aikaa (1vrk).
–Nahkakenkiä ei saisi jättää kuivumaan patterin viereen, koska silloin nahka kuivuu liian nopeasti. Tämä altistaa nahkaa halkeamiselle. Jos patteri on kovin kuuma, se voi polttaa myös kenkien liimauksia tai nahkaa. Kuivata nahkakenkä ilmavassa paikassa kaukana lämmönlähteistä.
Jos pohjat ja kantalaput kuluvat käytä kengät suutarilla